Wat is het ideale matras?

over latex en natuurrubber

Het ideale matras volgt exact de contouren van het lichaam in elke slaaphouding zonder dat het lichaamsgewicht hier invloed op heeft. Dat wil zeggen dat bijvoorbeeld bij zijslapen de schouders en heupen – ongeacht het verschil in gewicht – in balans wegzakken. En dat de taille voldoende ondersteuning krijgt, zodat de wervelkolom in één rechte lijn komt. Elasticiteit is van essentieel belang om dit te bewerkstelligen.


Wanneer we met de vuist een matras indrukken ontstaat er rond de vuist een oppervlak dat meezakt. We noemen dit de puntelasticiteit van een matras. Bij een grote puntelasticiteit zal dit oppervlak kleiner zijn en zal het matras nauwkeuriger de contouren van het lichaam volgen. Matrassen van natuurrubber zijn elastischer dan andere matrassen. De puntelasticiteit wordt bepaald door de hoeveelheid sap van de Hevea brasiliensis die in de samenstelling is verwerkt.

Wanneer is latex natuurlatex?

over de hevea brasiliensis

Latex is een ingrediënt om het eindproduct rubber te maken. Het woord 'latex' zegt nog niet zoveel en kan zowel natuurlijk als synthetisch zijn. De natuurlijke variant noemen we ook wel natuurlatex. Overal ter wereld komen bomen voor die, als ze worden ingesneden, een vloeistof afscheiden die door stolling verhindert dat schimmels of bacteriën binnendringen. Enkel het sap van de Hevea brasiliensis (ofwel de rubberboom) is het meest elastisch en geschikt voor de productie van rubberen producten.

De geschiedenis van latex

Deze boom werd in 1736 ontdekt in het Braziliaanse amazonegebied door de Franse ontdekkingsreiziger Charles Marie de la Condamine (1701-1775) die het gestolde sap meebracht als curiositeit. In 1839 ontdekte men dat rubber en zwavel bij verhitting (vulkanisatie) een rubber oplevert dat sterk en stevig blijft bij temperaturen van 0 tot 100 °C. Een Engelse apotheker ontdekte dat er potlood mee kon worden uitgegomd. Van het Engelse to rub (wrijven), ontleent het eindproduct de naam 'rubber'. Rubber heeft vooral elastische eigenschappen en voegde veel toe aan de industriële revolutie. Sindsdien werd het product gebruikt voor stootrubber, dichtringen, fiets- en autobanden, kauwgom en verf. Kortom: alles wat extreem rekbaar en betrouwbaar moest zijn. Vooral de Engelsen stuurden jonge plantjes naar hun Aziatische tropische kolonies zoals Sri Lanka, Singapore of Maleisië. De Portugezen legden vooral in centraal Afrika plantages aan.


Het winnen van melksap

Zoals hars uit een den vloeit, zo komt uit de Hevea brasiliensis of rubberboom een melkachtige sap: natuurlatex. Om het melksap te winnen brengt men een insnijding aan tot in het cambium van de boom. Hierdoor worden de latexvaten doorgesneden en vloeit het sap naar buiten. Onder de inkeping is een potje bevestigd waarin het uitlopende melksap wordt opgevangen.


Heveamelk is duur

De prijs van Heveamelk is zeer hoog. Naast de stijgende wereldprijs door de groeiende vraag, bestaat de prijs uit het uurloon op de plantages. Een kleine 40 uur werk op de plantage is nodig om voldoende Heveamelk te verzamelen om één matras te produceren. Daarnaast bestaat de latexprijs voor een groot deel uit het groeiproces van de boom en het onderhoud van de plantage. Om één matras te produceren moet een boom tot wel 18 maanden sap produceren. Om de prijs van natuurlatex te beperken zijn er varianten verkrijgbaar die bestaan uit een mengsel van Heveamelk en natuurlijke sappen afkomstig van andere bomen of planten. Deze mogen we nog altijd natuurlatex noemen, maar zijn wel minder elastisch.


De kwaliteit van latex

De omschrijving 'latexmatras' of 'natuurlatexmatras' zegt dus niets over de kwaliteit van het matras. We weten immers nog niks over de oorsprong van het latex of de hoeveelheid echte Haveamelk die is verwerkt in het eindproduct – rubber. Om voor jou de kwaliteit van deze matrassen inzichtelijk te maken, spreken we liever over een rubbermatras dat is geproduceerd uit een bepaald percentage latexsap, afkomstig van de Hevea brasiliensis.

RUBBER..? RUBBER..?!

is dat niet chemisch?

Rubber is de benaming van het eindproduct. We spreken immers ook van rubberen banden en niet van latexbanden onder onze auto. Om met vloeibaar latex rubber te produceren zal men altijd iets moeten toevoegen om tot een stabiel eindproduct te komen. Deze additieven bestaan uit zepen en stabilisatoren. Ook is het mogelijk niet-natuurlijke, chemische of andere aardoliegerelateerde toevoegingen bij te mengen. We komen zo verschillende benamingen van matrassen tegen die wij als volgt onderscheiden.

Schuimrubber matras

De schuimrubberen matrassen die wij kennen in Europa zijn gemaakt van poly-urethaan of het synthetisch polymeer SBR-latex (Styreen Butadieen Rubber). Beiden worden via ingewikkelde processen uit aardolie gewonnen, maar zijn beduidend minder (punt)elastisch. Door de schuimstructuur zijn deze matrassen ook slecht ventilerend en voelen ze vaak klam en verhittend aan.


Latex matras

De naam 'latexmatras' doet vermoeden dat er latexsap in is verwerkt. Maar dit hoeft zeker niet zo te zijn. Net als het schuimrubbermatras kan dit matras bestaan uit het synthetisch polymeer SBR-latex, hoogstens verrijkt met wat natuurlatex om de rekbaarheid te vergroten.


Natuurlatex matras

Een natuurlatex matras bestaat uit een rubberen eindproduct met een onbekend deel natuurlatexsap. We komen deze ook tegen als 100% natuurlatex matrassen. Het onbekende deel natuurlatex – soms slechts 20% van het eindproduct rubber – kan van de Hevea brasiliensis afkomstig zijn (of van andere natuurlijke bronnen). De overige ingrediënten naast het natuurlatex zijn synthetisch van aard. Een variant is het Talalay-latex waarbij het mengsel voor vulkanisatie wordt ingevroren naar -40 °C. Hierdoor ontstaan scheurtjes in de celstructuur. Deze scheurtjes bevorderen de ventilatie in het rubber. Deze productiemethode vraagt veel energie en is daardoor ook kostbaarder.


Natuurrubber matras

Een natuurrubberen matras bestaat uit een rubberen eindproduct met meer dan de helft natuurlatexsap. Dit natuurlatexsap kan van de Hevea brasiliensis afkomstig zijn, maar ook van andere natuurlijke sappen. Het percentage natuurlatexsap zit meestal tussen de 60 en 80%. Overige ingrediënten zijn hoofdzakelijk synthetisch van aard.


100% natuurrubber matras

Ideaal is een rubberen matras dat uit meer dan 80% Hevea brasiliensis natuurlatex bestaat. Dat is perfect isotropisch, identiek in alle richtingen en zeer elastisch. Dit product is tevens goed ademend door de ronde, open celstructuur. En niet temperatuurgevoelig: dus nooit klam en verhittend. Een 100% natuurrubber bestaat uit het maximaal haalbare percentage van 85 tot 90% Hevea brasiliensis natuurlatex en 10 tot 15% natuurlijke toevoegingen. Zo zijn alle ingrediënten in dit rubber van natuurlijke komaf. Doordat het sap van de Hevea brasiliensis een natuurlijke oorsprong heeft, kan dit percentage door bijvoorbeeld seizoensinvloeden per matras tot 5% afwijken, om uiteindelijk een constant comfort te garanderen. ​​​​​​​

EN WAT HEEFT CAPAS?

100% natuurlijk!

Capas heeft de beschikking over deze zeer hoogwaardige Europees geproduceerde kwaliteit natuurrubber. Onze collectie matrassen bestaat uit minimaal 85% Heveamelk van de Hevea brasiliensis en ca. 15% corrigerende en vulkaniserende toevoegingen – altijd van natuurlijke oorsprong. Deze worden samengebracht tot het eindproduct: rubber. Door alle puur natuurlijke ingrediënten mogen wij echt spreken over 100% natuurrubber.

Natuurrubber matras maken

Om dit 100% natuurrubberen matras te maken is een goede logistiek van vers Hevea-melksap noodzakelijk en een innoverende technische knowhow. Verse Heveamelk wordt op basis van een ISO 2004 certificaat gecentrifugeerd aangeleverd. Op basis van een ingewikkeld computergestuurd programma wordt de Heveamelk gemengd met lucht en de natuurlijke, corrigerende en vulkaniserende additieven. Dit mengsel wordt in aluminium vormen gespoten, waarbij de pinnen – die tevens de zones creëren – de warmte van 96° C binnen in de massa brengen. Na ongeveer 90 minuten stomen, wordt de gevulkaniseerde matraskern uit de vorm verwijderd en nagewassen. Het overvloedige water voor dit proces moet beslist volledig bacterievrij zijn. Na het drogen wordt elke kern op hardheid gecontroleerd. Dit productieproces levert het beste natuurrubberen matras op dat te verkrijgen is.


Duurzame productie

Zoals de naam al zegt is 100% natuurrubber 100% afhankelijk van de natuur. Op die natuur zijn we dus zuinig. Zo is onze natuurlatex enkel afkomstig van FSC-gecertificeerde plantages. Het Forest Stewardship Council (FSC) ziet wereldwijd toe op een duurzaam, sociaal en economisch leefbaar beheer van bossen en wouden. Latexplantages zijn niet alleen een onuitputtelijke bron van grondstoffen, ze neutraliseren jaarlijks 100 miljoen ton CO². En: bij de productie van onze rubberen matraskernen is een fractie van de energie nodig die voor het vervaardigen van andere matraskernen wordt verbruikt. Ook het spoelwater wordt na het wassen van de kernen gereinigd en hergebruikt. Hierbij gaan we verder dan de standaard gestelde normen. Het streefdoel is dat de productie van natuurrubberen matraskernen in 2030 100% CO²-neutraal is. Al onze natuurrubberen kernen zijn biologisch afbreekbaar en zijn TÜV-, ISO- en ÖKO-gecertificeerd.